“Meedenken met de klant, dat is onze kracht”
Machinebouwer Tobroco heeft in 2015 een prijs gewonnen voor de beste ondernemersvisie. Het in 1996 opgerichte bedrijf is gevestigd in Oisterwijk en fabriceert Giant telescoop wielladers, verreikers, skid steerladers en aanbouwdelen. Het bedrijf groeit jaarlijks met circa 20% en produceerde in 2015 meer dan 2.000 eenheden met afzet in meer dan 40 landen. Een onafhankelijke jury beoordeelde 600 bedrijven op hoe gezond het bedrijf financieel is, de groeimogelijkheden en geplande innovatie. Directeur-eigenaar Toine Brock van Tobroco Machines werd uiteindelijk als winnaar uitgeroepen. Wie is toch die man die ooit in een varkensstal begon en nu zo succesvol is. De Loonwerker trok naar Noord-Brabant en sprak met Toine Brock (45) die samen met zijn vrouw Caroline eigenaar is.
-Wie is Toine Brock?
“Ik ben een boerenzoon uit Haaren (Noord-Brabant). Na de MTS kwam ik als spuitgieter in dienst bij een productiebedrijf. Ik maakte 3 jaar lang mallen in een fabriek. In mijn vrije tijd beunde ik een beetje bij en leerde lassen in de varkensstal van mijn vader. Daar gingen dikwijls zaken kapot en dat repareerde ik dan weer. In 1996 startte ik mijn eigen bedrijf en fabriceerde sierhekken en vervolgens zodenbemesters. Toen de Mkz-crisis in 2001 uitbrak, gooide ik de strategie om en ging mij richten op andere doelgroepen en (grond)-verzet machines fabriceren”.
U heeft de BOV-award gewonnen. Was u verrast?
“Ja, ik was aangenaam verrast. We hadden in het crisisjaar 2010 even een dip, maar daarna zijn we alleen nog maar gegroeid. In eerste instantie hebben wij ons toegespitst op rundveehouders. We zijn de breedte ingegaan en machines gaan bouwen voor grondverzetbedrijven, hoveniers, boomkwekerijen, stratenmakers, enzovoort. We luisteren en denken mee met de klant, dat is onze kracht. Massaproductie is bij ons niet aan de orde. In totaal maken we nu 38 verschillende modellen. In 2015 bouwden we 2.000 verschillende loaders. Omdat we niet in serieproductie produceren maar klant specifiek zijn alle producten verschillend. In de productiehal hangen 80 Touch screens waarop productiemedewerkers kunnen inloggen en het standaardproduct kunnen aanvullen met opties zoals (met/zonder cabine, smalle/brede banden, groter motorblok, met/zonder spatborden enz.). De hele productie wordt vanaf het kantoor aangestuurd en tot in de productie kan dat nog gewijzigd worden”.
Helpt de nieuwe wetgeving uw bedrijf groeien?
“Ja, dat klopt. Werkzaamheden welke vroeger handmatig werden uitgevoerd, worden tegenwoordig steeds meer met machines gedaan. Alles wat boven de 15 kg getild wordt, mag van de overheid niet meer handmatig gebeuren. Het sjouwen van bomen bijvoorbeeld kan al met een kleine shovel met veel vermogen en een bomenklem. De zwaarste in gewicht die wij bouwen is 6.000 kg en heeft 75 pk, de kleinste is een skidsteer van 20 pk, weegt 600 kg. Deze is ook heel handig om sneeuw weg te schuiven op fietspaden, gemeentewerven en fabrieksterreinen. Dat gaat veel sneller.”
Hoe ver zijn jullie met een elektrisch aangedreven skidsteer lader?
“We hebben in samenwerking met de Duitse fabrikant Jungheinrich een prototype van een elektrisch aangedreven skidsteer lader (20 pk) ontwikkeld. In november 2015 toonde we deze aan het publiek op de beurs Agritechnica in Hannover. Dit prototype draait nu proef en in het najaar moet hij productie-gereed zijn. Voor bedrijven die in gebouwen en/of huizen moeten werken worden de elektrisch aangedreven machines in de toekomst verplicht. Elektrisch aangedreven machines stoten geen schadelijke gassen uit en zijn geluidsarm. Dit is ideaal voor stedelijk gebied. De engineers hebben een speciaal voorstuk ontwikkeld om vloerbedekkingen uit gebouwen te trekken en direct op te rollen. De eerste prototype rijdt al en is radiografisch gestuurd. We hebben al wel een maaier op GPS maar zijn nog niet bezig met chauffeur-loze voertuigen. Voorbereid zijn ze al wel daarop. Meetsensoren die de snelheid regelen zitten er al wel in en een kleine stap naar GPS is dan vrij eenvoudig”.