“De verwachtingen van de boeren liggen hoog.”
Van stilte voor de storm was er geen sprake bij loonbedrijf Lonneville. Eind augustus lag de Krone-maïsbek nog ontmanteld in de werkplaats voor onderhoud en aanpassingen. Alle onderdelen lagen per ketting verzameld op paletten. Het leek één grote puzzel. Als ook nog de oogstmachines klaargezet zijn, kan en mag de maïscampagne helemaal losbarsten.
“Voorzichtige ouders.”
Voor het ontstaan van de firma Lonneville gaan we terug tot beginjaren ’60. Oprichters waren de broers Frans en Roger Verkest die actief waren in het dorscircuit. Omdat beide heren kinderloos waren, nam hun neef Maurice Lonneville samen met zijn van loonwerker afkomstige vrouw Linda Wittoek de zaak over in 1982. Hun programma was vooral gevuld met het planten van maïs en inkuilen van gras in het voorjaar. In de zomer hield het bedrijf zich vooral bezig met het dorsen van graan. Hun zoon Jan reed vanaf zijn twaalf met de maaidorser. Op zijn veertiende kreeg hij een JD 1188 Hydro4 die de dag van vandaag nog steeds dienst doet als reservemachine. Dat zal nog wel even blijven aangezien daar veel herinneringen aan vast hangen. Als schoolverlater met een diploma elektromechanica ging Jan aan de slag bij CNH in Zedelgem en kan hij niet langer ontkennen dat hij iets heeft met dorsers. Zeven jaar lang was hij montagehersteller aan de CX’en tot hij in 2010 zijn ouders opvolgde. Maïs hakselen was hun herfstactiviteit. Om onderhouds- en herstellingskosten te beperken kocht Maurice om de twee jaar een nieuwe hakselaar. “Voor de rest waren mijn ouders voorzichtige investeerders”, getuigt Jan. “Omdat ze toch een opvolger hadden, drong ik aan tijdig te vernieuwen.”
Jan bijna stressnegatief.
Een bedrijfsovername met een zeer natte maïsoogst, een huwelijk en de komst van de tweeling Jasper en Maxim, dan mag je terecht spreken van een bewogen jaar 2010. Maar Jan hield het hoofd koel en breidde het machinepark uit met een front- en zijmaaier van Kverneland, een vijf meter brede Kuhn-rotoreg, een perswikkelcombinatie en hark van Krone. In 2011 kocht Jan als eerste in de Vlaanders een Krone Big X 700 waarmee hij mocht demonstreren op de Werktuigendagen in Oudenaarde. “Na vier seizoenen heeft de hakselaar nog geen uur stil gestaan wegens panne. Ook in het gras is de machine super, want alles gaat erdoor”, zegt Lonneville. “Minpunt is de dure onderhoudsgevoelige bek. Om de drie jaar vervangen we de kettingen. Het zou tevens interessant zijn mocht de maïsstoppel nog korter kunnen. Want hier in de streek staan de boeren er op dat we de plant afrijden tot tegen de grond.”
“Huren interessant.”
In de voorbije vijf jaar kocht de loonwerker drie Case-trekkers. De Puma 200 was een nieuwe, de twee Puma 160 waren beide jonge demo-tractoren. “Met maar weinig uren op de teller en een serieuze korting, deden we een goede zaak”, klinkt het in Moerkerke-Damme. “Bovendien zouden de tractoren 200 pk sterk zijn op de aftak-as. Toch missen we soms dat tikkeltje extra, want aan de silagewagens, maaiers en opraapwagen zitten ze op hun tandvlees. Al onze Case hebben een traploze transmissie. Zo genieten onze machinisten van een aangename rij-ervaring.” Het bedrijf telt nog een rode Steyr 6135 Profi die mee kwam uit de overname. Lonneville vindt het financieël interessanter een werkpaard bij te huren in voor- en najaar dan er zelf één bij te kopen. Het moeilijkste is om er één vast te krijgen.
Geen drijfmest
Aangezien er collega-loonwerkers gespecialiseerd zijn in drijfmest, past Lonneville voor deze activiteit. Jan kocht in 2012 een occasie mestwagen van Macer. Oorspronkelijk bedoeld om het stalmest van zijn schoonouders weg te voeren. Maar ook eigen klanten doen nu beroep op zijn diensten. “Omdat we de breedstrooier tweedehands kochten, voelen we geen druk en kunnen we de markt aftasten.” Het bedrijf heeft ook sponnen gekocht voor de dumper. Zo kan de erkend mestvervoerder transporten doen van het achterland richting de kust. De loonwerker verzorgt ook grondbewerkingen, maar die nemen kleinere proporties aan.
All inclusive formule
Voor het maïsplanten biedt Lonneville het hele pakket aan. Het is Maurice Lonneville (67) die de baan op gaat voor de verkoop van zaden en meststoffen. Contact met zijn vroegere klanten is een hobby van de op rust gestelde loonwerker. Jan heeft pas een grote fronttank gekocht zodat er meer starter mee kan. Via een weegcel tussen frontlift en tank weet hij exact hoeveel kilogram er uit is. Ook het overschot van het zaad wordt afgewogen voor een aangepaste factuur. Het planten gebeurd met een 8-rijige Kuhn op GPS. Zo kan de zaakvoerder eveneens zaaien wanneer het donker is. “Maïs planten doe ik zelf, er zijn te veel variabelen om die taak uit handen te geven.”
Maaien en harken succes
De beslissing om na de overname te starten met maaien en harken blijkt een succes. Jan en Julie merken dat ze hiervoor steeds meer uitrukken. Voor de eerste sneden is de 8,5 meter brede hark met middenafleg ideaal. Voor de latere zou Lonneville dan weer liever één met zijafleg gebruiken. Zo komt de capaciteit van de hakselaar helemaal tot zijn recht als de zwaden zwaarder zijn. Voor de afvoer gebruikt de loonwerker twee MAN-vrachtwagens. Als de percelen verder weg liggen schakelen ze een dubbeldoelwagen mee in de transporttrein. “Tot voor kort een Krone, want eind juli legde een brand de loods van mijn ouders in de as”, vertelt Jan. “De onderhandelingen zijn nog lopende, maar de kans is groot dat de opvolger een Pöttinger wordt. We zouden de wagen of demo zo snel mogelijk hier willen om het najaarsgras in de kuilen.” Ook de pakkenpers moest er aan geloven. Die is ondertussen vervangen door een NH BB950 die ze enkel gebruiken voor het persen van hooi en stro. Wanneer de maïsoogst achter de rug is, start de aannemer met de bouw van een 1200m² grote loods in de achtertuin van het gezin.
Eigen CX 8050
Toen er in 2012 een loonwerker stopte met maïs dorsen, zag Jan zijn kans om hiermee te starten. Samen met enkele klanten nam Lonneville een Claas-maaidorser over van die man. Een machine die hij achteraf snel van de hand deed om er één te kopen bij zijn vorige werkgever. Alleen het vouwbord van de Claas gebruikt hij nu op de New Holland CX 8050. “Een raar zicht beseft Jan. “Ik zou het geel moeten verven, maar eigenlijk brengen die kosten niet onmiddellijk meer op.” In het zomergraan wordt deze bijgestaan door een JD 2066 en 1188. Want de laatste jaren oogst de loonwerker verschillende percelen in de Hollandse polder. “In de zomer is dit werk niet altijd makkelijk in te plannen, maar in de herfst bestaat er geen mooiere job als maïs dorsen.”
Wilt u meer lezen over Loonwerken Lonneville? Neem dan snel een abonnement op De Loonwerker!