Topartikelen over grondverzet
Grondverzet
Grondverzet heeft altijd het doel om een bepaald terrein of oppervlakte bouwrijp te maken. Loonwerkers hebben vaak de beschikking over het materieel om deze werkzaamheden in de grond-, weg- of wegbouw (gww) uit te voeren. Trekkers, dumpers, mobiele kranen of graafmachines. Veel ondernemers hebben hun machinepark van origine of in de loop van de tijd geschikt gemaakt om grondverzet en cultuurtechniek uit te voeren.
PFAS grondverzet
Door de stikstofimpasse, over de te hoge stikstofgehaltes die in natuurgebieden neerslaan, lagen veel bouwprojecten in 2019. Dit had ook zijn effect op de loonwerkers die actief waren in grondverzet. De problematiek met PFAS was misschien nog wel groter. PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze groep, met ruim vierduizend chemische stoffen, is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. De aanwezigheid van de stoffen overschreed de vastgestelde normen, waarna de bouw eigenlijk stil kwam te liggen.
In juni 2020 is er op basis van nieuw onderzoek meer ruimte gekomen om PFAS-houdende grond en bagger te verzetten. ‘Ten eerste een hogere achtergrondwaarde voor de landbodem (PFAS 1,4 µg/kg). Ten tweede verdwijnt het verschil in regels voor toepassing van grond en bagger. Ten derde is er meer ruimte voor het verantwoord toepassen van grond en bagger in diepe plassen. Uitgangspunt is en blijft mens en milieu beschermen en tegelijkertijd de verantwoorde ruimte zoveel mogelijk benutten’, aldus het ministerie van infrastructuur en waterstaat.